Pavèl en juf Sofie zijn inspiratiebron voor actie Warmste Week in Oostende ← Terug

Pavèl en juf Sofie zijn inspiratiebron voor actie Warmste Week in Oostende

Tijdens de Warmste Week worden traditioneel heel wat acties georganiseerd voor het goede doel. Ook de leerlingen en leerkrachten van Ter Zee willen hun steentje bijdragen onder de noemer 'Hart van Hout'.

"We hebben in onze school, sedert enkele jaren, een goed draaiende leerlingenraad voor onze school voor buitengewoon secundair onderwijs", zegt directeur Eric Sorel. "De vraag om een actie te organiseren kwam vorig jaar in december van die leerlingenraad. Onze leerlingen komen vaak uit 'niet economisch sterkere' gezinnen en voor een groot deel van hen is hun kindertijd niet zorgeloos. Bij ons op school kunnen ze groeien en volgens hun eigen tempo werken aan hun toekomst. We stonden eigenlijk een beetje versteld dat die vraag net van hen kwam."

"In april moesten we afscheid nemen van een 18-jarige leerling die bij ons op school zat", gaat de directeur verder. "Pavèl had een ongeneeslijke ziekte en we waren er ons al lang van bewust dat Pavèl ons op een gegeven moment zou moeten verlaten, dat een afscheid er sowieso zat aan te komen. Het had een enorme impact om de klas- en schoolgenoten van Pavèl en uiteraard ook op het team van de school. Hij was immers een goedlachse kerel, ondanks zijn vele ziekenhuisopnames, operaties en beperkingen ten gevolge van zijn ziekte. Hij zag alles steeds positief en gaf anderen een berg energie. Tevens had hij een enorm groot hart voor dieren. In overleg met zijn familie besloten we om de herinnering aan Pavèl levendig te houden en de handen uit de mouwen te steken voor zijn goed doel: The English Buldog Resort. Een opvang voor verwaarloosde en mishandelde hondjes. De opvang bestaat niet uit kooien en rennen, maar uit gouden mandjes. Ze zorgen er tevens voor dat ze na verzorging een vijfsterren adoptiegezin vinden. De vzw werd door Pavèl van dichtbij gevolgd en hij koesterde er veel sympathie voor."

Als een donderslag bij heldere hemel kregen de collega's van juffrouw Sofie dan ook nog eens te horen dat Sofie voor lange tijd out zou zijn doordat bij haar borstkanker werd vastgesteld. "Juf Sofie was meteen out en stond voor een heel zware behandelingsperiode en revalidatie", legt directeur Eric Sorel uit. "Ze is leerkracht Zedenleer en daardoor ook een vertrouwenspersoon voor heel wat leerlingen. Ze is een beetje de 'leading lady' van ons leerkrachtenteam. De leerlingen en de leerkrachten waren meteen van slag toen het nieuws aan de oren kwam. Er werd dan ook unaniem beslist om ook 'Kom op tegen kanker' in onze actie te betrekken. Alle hens aan dek dus bij de start van het nieuwe schooljaar. Een nieuwe leerling stelde ons bij zijn inschrijving als bij toeval zijn hobby voor, die hij in principe wou commercialiseren voor een goed doel: het beletteren van houten bordjes. Op die manier gingen we op zoek naar een techniek die werkbaar zou zijn voor veel leerlingen. Alle klassen gingen aan de slag. We maakten houten gadgets zoals originele onderleggers, boomhangers en gepersonaliseerde sleutelhangers. De familie van Pavèl kwam dinsdagmiddag steevast verder werken om de bestellingen de baas te kunnen. De bestellingen stroomden binnen maar de solidariteit en de teamspirit binnen de school gaven iedereen vleugels."

Radio 2 zorgde voor een mobiele radiostudio waaruit Anja Daems live verslag uitbracht van het hele gebeuren en ook bekend maakte welk bedrag de school nu precies had opgehaald. Beide projecten kregen een cheque overhandigd van 1.250 euro. In totaal bracht de actie dus 2.500 euro op voor het goede doel. "We zijn enorm tevreden van met de opbrengst, het is meer dan we ooit hadden durven dromen", reageert een ontroerde directeur.

(JRO)

​​​​​​​​​​​​​​​​​Lees hier alles nog eens na.